dimarts, 10 d’abril del 2012

Les màquines simples


Corriola i polispast

Definició i característiques:
Corriolaà Politja o cúrria per elevar pesos. És una roda que pot girar al voltant d’un eix i que té una ranura en la seva perifèria per la qual passa un cable o una corda. Les corrioles s'utilitzen per a canviar la direcció d'una força, per a amplificar una força, o per a transmetre el moviment de rotació a altres corrioles, possiblement variant la velocitat angular a la que gira cada una.

Polispastà Sistema de dos grups d'una o més corrioles cadascun, l'un fix i l'altre mòbil. S'utilitza per a aixecar o moure una càrrega amb un gran avantatge mecànic, perquè es necessita aplicar una força molt menor al pes que cal moure.

Parts i components de la formen:
Corriola i polispastà Podem veure les parts d’aquetes màquines a la galeria d’imatges.

Diferents tipus:
Corriolaà Hi ha els següents tipus de corrioles:

·         Corrioles simples
Quan s’empra una sola corriola per a fer un treball o qualsevol altra tasca, es diu que es té una configuració de corriola simple.

o   Corriola simple fixa
La manera més senzilla d’utilitzar una corriola és ancorar-la en un suport, penjar un pes en un extrem de la corda, i estirar l’un altre extrem per a alçar el pes. A aquesta configuració se l’anomena corriola simple fixa.
Una corriola simple fixa no produeix un avantatge mecànic: la força que ha d’aplicar-se és la mateixa que s’hauria requerit per a alçar l’objecte sense la corriola. La corriola, no obstant, permet aplicar la força en una direcció més convenient.

o   Corriola simple mòbil
Una forma alternativa d’utilitzar la corriola és fixar-la a la càrrega, fixar un extrem de la corda al suport, i estirar l’un altre extrem per a alçar a la corriola i la càrrega. A aquesta configuració se l’anomena corriola simple mòbil.
La corriola simple mòbil produeix un avantatge mecànic: la força necessària per a alçar la càrrega és justament la meitat de la força que hauria estat requerida per a alçar la càrrega sense la corriola.

·         Corrioles compostes
Quan s’utilitzen sistemes de diverses corrioles que treballen en conjunt, es diu que es té una configuració de corriola composta.

Polispastà Hi ha els següents tipus de polispast:
·         Polispast de trinquet: Són aparells d’accionament manual (mitjançant trinquet o palanca d’embragatge), per tirar, tensar i elevar càrregues de 2,5 a 5 tones, mitjançant cadena d’acer.
·         Polispast de mordassa: Són aparells d’accionament manual, per tensar i elevar càrregues de 0,75 a 6 tones, mitjançant cable d’acer.
·         Polispast de torn: Són aparells d’accionament manual (amb mecanisme de cargol sense fi, politja diferencial o d’engranatges), per tirar, tensar i elevar càrregues de fins a 10tones, mitjançant una cadena de torn o cable d’acer.
·         Polispast de motor o elèctric: Són aparells d’accionament per motor elèctric, per tirar, tensar i elevar càrregues major de 10 tones, mitjançant cadena o cable d’acer.

Lleis o expressions de càlcul:
Corriolaà La politja permet pujar pesos còmodament, ja que inverteix el sentit de la força que s’aplica.
La força que s’ha d’aplicar Fa és igual al pes Fg l’objecte que es vol elevar:
Fa = Fg = m · g

Polispastà En la seva fórmula intervé la força que ha de realitzar l'objecte o persona per aixecar la resistència i el nombre de corrioles que intervenen en l'aixecament de la resistència.

La seva fórmula és: 

         F =          Resistència           · Gravetat
                        2 · Número de corrioles

Exemple: 
                             245 N =   100kg    · 9,8
2 · 2

Per tal d'aixecar un pes de 980N s'ha realitzat una força de245N.

Aplicacions:
Corriolaà Les corrioles tenen diferents aplicacions com:
·         Ascensor
·         Diferencial
·         Torn diferencial
·         Càbria de peu
·         A les obres de construcció

Polispastà El polispast té les mateixes aplicacions que la corriola amb la diferència que el polispast s’utilitza en ocasions que el pes és superior.

Representació gràfica:
Corriola i Polispastà Per representar gràficament aquests tipus de transmissió n’acotem els valors més significatius: el diàmetre de les politges i la separació o distància entre els seus eixos.
Podem veure la representació gràfica a la galeria d’imatges.

Galeria d’imatges:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada