dimarts, 10 d’abril del 2012

Mecanismes de moviment circular a moviment lineal

Lleves i excèntriques


Definició i característiques:
Són mecanismes que permeten transformar un moviment circular d’un eix en un moviment alternatiu rectilini, però no pas a l’inrevés. Un dels sistemes en que s’empra és el que fa girar un cilindre excèntricament, és a dir, aquell què el centre de rotació no correspon al del cilindre. Damunt de la superfície lateral hi  ha la lleva pròpiament dita, que es mou amunt i avall alternativament, empesa per l’excèntrica, quan puja, i per la gravetat o una molla, quan baixa.

Llevaà És un element amb forma ovoïdal que en girar fa moure una altra peça (el seguidor) que s'hi troba recolzada. El seguidor es desplaça cap amunt i cap a avall sobre una guia descrivint un moviment rectilini alternatiu i es manté sempre en contacte amb la superfície de la lleva. Per cada volta de lleva el seguidor completa dues curses.

Excèntricaà És un disc o cilindre que gira al voltant d'un eix desplaçat del centre de la circumferència (el seu eix no coincideix amb el centre geomètric de la peça). En aquest cas el seguidor sempre està en moviment.

Elements del mecanisme:
Llevesà la lleva és una peça que té forma de disc i fa un moviment alternatiu periòdic. Podem veure les parts de les lleves indicades en una imatge a la galeria d’imatges.

Excèntriquesà l’excèntrica és un disc en el qual el seu eix no coincideix amb el centre geomètric de la peça. Podem veure les parts de les excèntriques indicades en una imatge a la galeria d’imatges.

Aplicacions:
Llevesà Les lleves tenen aplicacions com:
·         Per a l’obertura i tancament de vàlvules (Motors d’automòbils)
·  Per la obertura i tancament de circuits que governen el seu funcionament (Programadors de rentadores)
·        Mecanisme avançament – retrocés del carret (Carrets de pesca)

Excèntriquesà Les excèntriques tenen les mateixes aplicacions que les lleves.

Representació gràfica:
Lleva i Excèntricaà La representació gràfica de les lleves i les excèntriques la trobem a la galeria d’imatges.


Galeria d’imatges:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada